top of page

Lektionsmaterial

Här ligger det som vi gått igenom på lektioner i klubben. Vi har valt att låta det ligga här för nya medlemmar som kanske missat lite och för de som vill träna lite extra.

Det här är alltså grunden för våra tävlingar i klubben så man kan alltid kika in om det är något man behöver titta lite extra på. Vi kommer lägga upp klädsel, ridvägar och info om hur vi gör här hos oss om varje gren (Dressyr, Hoppning, Terräng och Western). 

Dressyr

Dressyr

Under våra dressyrlektioner och dressyrtävlingar vill vi att ni använder rätt klädsel och utrustning som exemplet här till vänster.

Den viktigaste klädseln att ta med är då en dressyrhatt, ridstövlar, gärna en kavaj eller liknande och ljusa ridbyxor.

Hästen ska ha ett träns med nosgrimma, en dressyrsadel, filt och benlindor. Under tävlingar är det väldigt bra om ni även knoppar manen.

 

 

Här nedan är bilder och förklaring på ridvägar vi använder, är något som man vill lära sig oklart så föreslår vi att man kommer på dressyrlektionerna.

Ridbanan

Detta är alltså en ridbana. I ridhuset står alla bokstäver på väggarna för att man ska hunna se vart punkterna ligger. De bokstäverna som inte står med i ridhuset är det som ligger mitt i banan. Men den enda ni behöver kunna förutom de runt på väggen är X som ligger mitt i banan. Man behöver inte kunna alla bokstäver utantill men det är bra om man har en uppfattning om hur det ser ut.

Medellinjen

Detta visar var på banan medelinjen ligger. Det är här vi börjar och avslutar lektionen, uppställda på en fin rad med nosarna mot läktaren om vi är i ridhuset.

Fyrkantsspåret

Fyrkantsspåret eller spåret som vi brukar säga är då vägen runt banan. Man kan gå i vänster eller höger varv. I vänster varv går man med vänstersidan mot mitten och i höger varv med högersidan mot mitten. Det är bra att ha koll på vilket varv man ska vara i.

Vänd över ridbanan

När man vänder över ridbanan så går man i en rak linje från den ena långsidan till den andra. Denna ridväg kan göras vart som helst på långsidan men i detta exempel går den i mitten. När man vänder över ridbanan ska man som regel fortsätta i det varv man var i men i detta exempel så byter man varv. Vilket alltså betyder att om ridläraren ber dig vända över eller vända över ridbanan så ska du gå tillbaka i samma varv om inte ridläraren säger annat.

Liten volt

Liten volt eller volt som det så lätt heter ser ut så här. Man rider alltså i en helt rund cirkel som går ungefär en fjärdedel in på banan. Volten ska avslutas och startas vid samma punkt och det är viktigt att den blir rund. Efter volten forsätter man helt enkelt i samma varv.

Volt tillbaka

När man gör en volt tillbaka rider man första halvan som en vanlig volt men när man vänt sig åt spåret man precis kom från så rider man rakt ut och byter varv.

I det här exemplet rider man i vänster varv och byter varv till höger genom att göra en volt tillbaka vid E.

Vänd rätt upp

Denna ridväg påminner väldigt mycket om "Vänd över ridbanan" men skillnaden är att man vänder från kortsida till kortsida. Denna ridväg görs alltid mellan A och C. I detta exempel så rider man i höger varv och vänder rätt upp vid C till A. Här också så fortsätter man alltid i samma varv om ridläraren inte bett er om att byta varv.

Vänd snett igenom

Ridvägen börjar redan från C eller A, beroende på var på ridbanan man är. Är man redan förbi mitten av kortsidan när man blir tillsagd att vända snett igenom så får man helt enkelt börja på nästa kortsida. Detta är för att annars blir ridvägen inte korrekt och man har inte haft tid att förbereda sig själv ordentligt.

Som i exemplet så byter man alltså varv. Man byter ALLTID varv i detta moment.

Vänd halvt igenom

När man vänder halvt igenom så vänder man från mitten av kortsidan till mitten av långsidan man precis kom ifrån. Man byter ALLTID varv. Var noga med att hästen ska ställas mot den andra kortsidan innan man vänder rakt mot mitten av långsidan.

Serpentinbågar

Serpentinbågar är likadana stora bågar över hela ridbanan, från kortsida till kortsida. Man kan ha hur många bågar man vill men det vanligaste är 3-4 bågar. I det här exmeplet är det 3. Beroende på hur många bågar det är så byter man antingen varv eller kommer ut i samma. Är det ojämnt antal så som i detta i exempel så kommer man ut i samma varv som man började i. Serpentinbågarna börjar alltid på mitten av kortsidan. Man ska vara noga med att när man korsar medellinjen så ska hästen vara helt rak. Det är bra om man planerar svängen så att alla bågar blir lika stora. I det här exemplet så siktar man in sig mellan bokstäverna när man går från sväng till sväng som då gör att bågarna blir exakt lika stora.

Mittvolten

Ridläraren kan be er att gå in på mittvolten och då är det alltså denna som menas. Man får tänka sig att "dörrarna" in till volten bara finns vis B och E. Så man kan inte bara vända in och hoppa in i volten hur som helst. Säg att ni kommer i vänster varv från H så går in i volten från E. När ni sedan ska ut på spåret igen så får ni bara gå ut genom B eller E.

När man är inne på en volt som är så här stor är det bra om man kan ställa hästen. Det menas i spelet att man med musen "ställer" hästen så att den svänger lite hela tiden. Då kan man lätt och ledigt bara hålla musen still medans hästen går fint runt i volten.

Volterna

Förutom mittvolten så finns de här stora volterna på varsin sida av ridhuset. Här är "dörren" vid C och A. Man kan alltså bara gå in och ut ur volten vid mitten av kortsidan. Man ska vara noga med att volten går hela vägen ut till spåret, men inte på på spåret. På de här volterna finns en öppen och en sluten sida. Öppna delen av volten är då den delen i som ligger mot mitten och den slutna är den som går vid väggen. De här volterna brukar vara vanligare att använda under lektion då alla får plats att jobba på volten ordentligt. Liksom i mittvolten så ska man jobba med att ställa hästen för att det ska bli så lätt som möjligt och så snyggt som möjligt.

Byt om volt

För att byta om volt så måste man vara inne på volterna redan. För att undvika att krocka med dem på andra volten och för att det ska bli ett bra ombyte så ställer man om hästen åt det andra hållet när man passerar medellinjen, innan man gå ut volten, och vänder snyggt och fint in på den andra volten och fortsätter runt.

Vänd genom volten

Denna ridväg kan göras på alla de tre stora volterna. Man kan vända var som helst på volten. Det vlir som en liten "snett igenom" fast inne i volten. För att denna ska göras korrekt så svänger man inåt, ställer om hästen när man är mitt i volten och fortsätter ut i nytt varv. När man jobbar på volterna blir ställning i hästen det viktigaste.

Hoppning

Hoppning

Vi har inga krav på hoppkläder under tävling där det går på tid. Däremot stilhoppning och hopplektioner så vill vill vi att ni har hjälm ,ridstövlar och en långärmad överdel, resten är valfritt.

Hästens utrsutning ska bestå av ett träns med nosgrimma, en allround-sadel och filt. Benskydd och benlindor är frivilliga.

Travhoppning - När man travar mot hindret och fattar kort galopp precis innan man hoppar. Hästen brukar vilja fortsätta i galopp efter hindret.

Stilhoppning - När man hoppar så snyggt som möjligt utan att det går på tid. Det gäller då att man rider bra vägar, hoppar på mitten av hindret och vet vart man ska. Mellan hindrerna kan man gärna sakta av till kort galopp för att samla ihop hästen och visa att man har kontroll. Innan ett hinder så ökar man fartern, ställer sig upp och ramar in hästen med benen.

Banhoppning på tid - Då gäller sin vanliga tävlingsklädsel. Det kommer vara korta banor på tid, som vi själva gör eller som redan finns i spelet.

 

 

Terräng

Terräng

Ni behöver inte ha några speciella kläder under terrängtävlingar. Däremot under terränglektioner vill vi att ni har väst och ridhjälm som på exemplet brevid.

Benlindor eller benskydd på hästen samt allround-sadel och träns med nosgrimma. Och filt såklart.

Western

Western

Vid westernridning är utrustning viktigast. 

Ryttaren ska ha hatt, jeans eller chaps och boots. Tröja och handskar är valfria.

Hästen ska ha träns utan nosgrimma och en westernsadel. Använd gärna en mindre filt då den passar bättre under sadeln.

Som det är just nu så har vi inga klubbtävlingar i western men vi har ibland western-event.

 

bottom of page